Wat zijn handige hulpmiddelen (tools) bij het schrijven van een scriptie?
Tool 1: Interpretatie van interactie-effecten door middel van een Excel-plot
Als je regressieanalyse met een uitkomst is gekomen dan kan het lastig zijn om de resultaten te interpreteren. Zeker als je met interactie-effecten werkt. Met een interactie-effect kijk je naar de conditionele effecten van je onafhankelijke variabele op je afhankelijke variabele. Hierbij is het lastig om te onderscheiden wat nu de invloed van het hoofdeffect en het interactie-effect is op je afhankelijke variabele. De meest eenvoudige oplossing is dan om de gecombineerde effecten grafisch te illustreren.
Klik hier voor de visualisatie van het interactie-effect
Tool 2: Het berekenen van de CAR’s en significantietesten in een event-study
Het berekenen van de Cumulative Abnormal Returns (CAR’s) in een event-study is op theoretisch gebied relatief simpel. Als je veel events of aandelenfondsen bekijkt wil je misschien kunnen controleren of je event-study (SPSS, Stata, Excel) tot een acceptabel resultaat is gekomen. Daarnaast wil je misschien tegelijkertijd weten of de berekende returns groot genoeg zijn zodat zij significant afwijken van 0. Je kunt natuurlijk alles handmatig zelf berekenen. Maar hoe weet je nu of je gaandeweg niet per ongeluk ergens een programmeerfout hebt gemaakt? Als het voor je studie niet nodig is dat je zelf een statistisch pakket kan programmeren, dan is er een hele handige tool beschikbaar.
Klik hier voor de event-study tools
Tool 3: Het controleren van je tekst op plagiaat
Je bronvermelding is zeer belangrijk. Het niet correct vermelden van je bron kan als oneigenlijk gebruik van iemand anders zijn ideeën (intellectueel eigendom) worden beschouwd. Dit valt onder het brede begrip van plagiaat. Elke universiteit of hogeschool kan een andere citatie-stijl voorschrijven. Als je niet aan de voorschriften van die specifieke citatie-stijl voldoet kan het worden beschouwd als een vorm van plagiaat. Daarom is het verstandig om je scriptie te controleren op plagiaat. Scribbr heeft een samenwerkingsverband met TurnItIn, en stelt een plagiaat controle (plagiaat checker) beschikbaar via hun website.
Klik hier voor de Scribbr plagiaat checker
Tool 4: Het genereren van bronnen conform de voorgeschreven citatie-standaard
Het correct vermelden van je bronnen in je literatuurlijst kan lastig zijn. Elke citatie-stijl heeft weer zijn eigen vormvereisten en voorschriften voor het citeren van een webpagina, krantenartikel, boek, vakblad of wetenschappelijk artikel. Zeker als je met veel verschillende soorten bronnen werkt kan het lastig zijn om het overzicht te behouden en correct te citeren. Scribbr stel een hele handige tool (bronnengenerator) beschikbaar waarin je de bron die je hebt gevonden kan invullen. Deze bronnengenerator geeft je dan een voorbeeld hoe je deze bron in je tekst en literatuurlijst kan vermelden. Als je niet zeker bent of je alle bronnen wel correct hebt geciteerd, kan je gebruik maken van Scribbr bronvermelding check.
Klik hier voor de Scribbr bronnengenerator
Klik hier voor de Scribbr bronvermelding check
Tool 5: De eisen van de citatie-standaard aan je tabellen en figuren
De citatie-stijl schrijft niet alleen voor hoe je moet refereren naar andere documenten, maar ook hoe tabellen en figuren moeten worden weergegeven. Dit is allemaal terug te vinden in de handboeken van de citatie-stijl. Als je niet helemaal zeker bent of je de voorgeschreven citatie-stijl wel helemaal hebt gevolgd kan je gebruik maken van de Scribbr lay-out check.
Klik hier voor de Scribbr lay-out check
Ben je geïnteresseerd en wil je weten wat wij voor je kunnen beteken? Stel dan vrijblijvend je vraag via ons contactformulier of WhatsApp.