Technieken om de betrouwbaarheid te controleren
Lincoln and Guba (1985) hebben in kwalitatief (scriptie)onderzoek de betrouwbaarheid (consistency) gedefinieerd als de consistentie en herhaalbaarheid van de resultaten. Hiermee wordt bedoeld de controle van een onderzoeker die niet betrokken is in het onderzoeksproces (External Auditing) of de bevindingen, interpretaties en conclusies wel ondersteund worden door de data. Betrouwbaarheid (dependability) in kwalitatief onderzoek is vergelijkbaar met betrouwbaarheid (reliability) in kwantitatief onderzoek (Bryman & Bell, 2007, pp. 40-43).
Positieve aspecten van een externe audit
Het bevordert de nauwkeurigheid en validiteit van het onderzoek.
- Tussentijdse resultaten worden kritisch beoordeeld
- Het proces en de data worden kritisch beoordeeld op hun deugdelijkheid
- De kritische feedback kan leiden tot aanpassingen in de onderzoeksopzet en additionele data verzameling om sterkere resultaten en een duidelijkere rapportage te krijgen.
Negatieve aspecten van een externe audit
Net als in de ledencontrole (member-check) is een externe audit gevoelig voor het punt dat het aanneemt dat er 1 werkelijkheid/perspectief is op de situatie.
- Als de onderzoeker en de externe auditeur verschillende zienswijze (belangen) hebben kan dit tot problemen leiden, want de vraag is dan, wiens zienswijze wordt opgenomen in het verslag.
- Het ontwikkelde begrip van het fenomeen dat wordt onderzocht is een co-creatie tussen de onderzoeker en de respondenten. Als er geen objectieve waarheid is dan kunnen de resultaten niet worden gevalideerd.
- In plaats van een bevestiging van het proces en bevinding kan een externe audit leiden tot verwarring en misverstanden tussen externe auditeur en onderzoeker. Aangezien de onderzoeker een veel fundamentelere en diepgaandere kennis heeft van zijn/haar data, kan dit leiden tot verschillende perspectieven op de data, resultaten en interpretaties.
Kijk ook eens op onze TIPs pagina als je op zoek bent naar meer informatie.
Zoek je hulp bij een van de onderdelen van je scriptieonderzoek, stel dan vrijblijvend je vraag via WhatsApp of vul ons Contactformulier in.
Ben je benieuwd wat onze scriptiebegeleiding (scriptiehulp) je kost? Neem dan een kijkje op onze tarievenpagina via onderstaande button!
Wat kost scriptiebegeleiding? >>
Literatuurlijst:
- Bryman, A., & Bell, E. (2007). Business Research Methods (2 ed.). Oxford: Oxford University Press.
- Lincoln, Y. S., & Guba, E. G. (1985). Naturalistic Inquiry. In. Newbury Park, CA: Sage Publications.