Hoe selecteer je een voorbeeldscriptie?
Het schrijven van een scriptie (beroepsproduct) is een uitdagend traject. De uitdaging is om je bevindingen logisch en overtuigend op papier te krijgen. Daarnaast moet je natuurlijk voldoen aan de voorwaarden in je afstudeerhandleiding en de instructies van je docent/supervisor. Tijdens je scriptietraject moet je laten zien dat je zelfstandig onderzoek kan doen conform de eisen van jouw wetenschappelijke discipline. Tijdens je scriptie kan je het gevoel krijgen dat je aan je lot wordt overgelaten. Waar moet je beginnen? Wat komt waar en waarom? Welke modellen passen bij mijn onderwerp? Dit zijn een aantal vragen die we geregeld horen. Sommige studenten krijgen een voorbeeld artikel/scriptie van hun docent/supervisor. Dat kan je een flink eind op weg helpen, je ziet dan de structuur en lay-out die men van je verwacht. Het is dus handig als je bij de start van je scriptie een of meer voorbeeldscripties hebt.
Beperkingen van een voorbeeld artikel/ scriptie
Maar, zelfs met een voorbeeldartikel en/of scriptie kan je informatie tekortkomen. Bijvoorbeeld, een wetenschappelijk artikel is beperkt in het aantal pagina’s waarin de auteurs hun verhaal moeten doen, daarom zijn deze zeer compact geschreven. Er kunnen onderdelen in zo’n artikel zijn die niet worden uitgelegd of toegelicht. Men beschouwt dat dan als algemeen bekende kennis. In een voorbeeldscriptie worden vaak zaken uitgebreider toegelicht en dat kan je helpen bij het vormgeven van je onderzoek en je scriptie. Maar, niet alle scripties zijn even uitgebreid, dus het is meestal verstandig om meerdere voorbeeldscripties te hebben en daar een bepaalde rode draad in te zoeken. Als je docent/supervisor je geen scriptie voorbeeld heeft gegeven of als de scriptie voorbeelden in je studiehandleiding ontoereikend zijn, kijk dan eens bij één van de volgende bronnen. Die helpen je een stuk verder op weg!
Hoe selecteer je een voorbeeld scriptie?
Scripties volgen over het algemeen een vergelijkbare structuur, maar er zijn natuurlijk accent verschillen tussen de diverse wetenschappelijke disciplines. Daarnaast richten HBO-scripties zich meer op een bijdrage aan de management praktijk en richten WO-scripties zich meer op een bijdrage aan de theorie. Daarom is het belangrijk om naar voorbeeld scripties te zoeken op jouw academisch niveau en in jouw studierichting. Deze selectiecriteria bakenen het zoekgebied behoorlijk af, maar van onderwerp tot onderwerp kan de aanpak nog behoorlijk verschillen. Het onderwerp is vaak bepalend voor de onderzoeksopzet van je scriptie. Daarom adviseren we om eerst te selecteren op onderwerp, dan op academische discipline en vervolgens op academisch niveau. Een bijkomend voordeel van deze selectiemethode is dat je in de voorbeeldscripties kan nagaan wat de relevante literatuur is en de modellen zijn, bij dat onderwerp. Als je twijfelt of een voorbeeldscriptie wel een goede scriptie is, bespreek dat dan met je docent.
Waar gebruik je de voorbeeldscriptie(s) voor?
Je gebruikt de voorbeeldscripties voornamelijk voor de structuur, lay-out en modellen/theorieën. Voorbeeldscripties kunnen een rijke bron zijn van informatie m.b.t. jouw onderwerp. Ze kunnen je ingaan op de relevante en actuele theorieën/ modellen die van toepassing zijn op jouw onderwerp. Daarnaast kunnen ze je informeren over de onderzoeksopzet die gebruikelijk is voor jouw onderwerp. Maar pas op! Neem niet letterlijk één of meerdere delen 1:1 over uit de voorbeeld scriptie(s)/ artikelen. Hoe verleidelijk het ook is. Hoe kernachtig het ook in de voorbeeldscriptie/ artikel is geformuleerd. Je moet conform de citatie-standaard die je opleiding voorschrijft literatuur citeren. Dus, voorkom plagiaat en parafraseer de geraadpleegde literatuur op de juiste manier volgens de citatie-standaard die jouw opleiding voorschrijft. Bij twijfel kan je altijd gebruik maken van een plagiaat checker.
Controleer voorbeeldscriptie(s) op correctheid, controleer de verwijzing en parafraseer
Daarnaast, controleer altijd de theorieën en beweringen in de voorbeeldscripties. Bijvoorbeeld door de bron waarnaar de voorbeeldscriptie verwijst op te zoeken en te controleren of die bron ook daadwerkelijk heeft gezegd wat de voorbeeldscriptie beweerd. Check, check, dubbel check! Veel opleidingen eisen dat je in je theoretisch kader alleen ‘peer-reviewed‘ tijdschriften gebruikt. Daarom is het verstandig om de verwijzingen van de voorbeeld scriptie op te zoeken, door te lezen en als je tot dezelfde conclusie komt in je eigen woorden te beschrijven en citeren (parafraseren). Houd wel in je achterhoofd dat de regels en richtlijnen (o.a. afstudeerhandleiding en examenreglement) van jouw opleiding leidend zijn. Naast deze officiële documenten van je opleiding gelden de instructies van je begeleidend docent en/of examinator, dit vormt het kader waar je binnen moet blijven. Lees deze officiële documenten nauwkeurig door en doe navraag bij je begeleidend docent wat er van je verlangd wordt.
Wat kan je doen als de voorbeeldscripties en/of artikelen ontoereikend zijn?
We weten uit ervaring dat de eerste stap meestal de moeilijkste is. Je scriptie-traject start normaalgesproken met het schrijven van je Plan van Aanpak / onderzoeksvoorstel. Wat zet je wel en wat zet je niet in je Plan van Aanpak / onderzoeksvoorstel? Wat komt waar en waarom? Waar werk je naar toe? Wat is de punt op de horizon? Je eerste contactpersoon is natuurlijk je begeleidend docent. Je begeleidend docent is door de examencommissie aangesteld op basis van zijn/haar inhoudelijke kennis en wordt dan ook als inhoudsdeskundige beschouwd. Als je nog geen begeleiden docent is toegewezen of als je er met je begeleidend docent er niet uit komt, is het natuurlijk mogelijk om bij ons advies in te winnen. We kunnen samen met je een structuur opstellen, die jij verder verfijnt. We bespreken wat in elk onderdeel moet worden besproken. Hierdoor wordt de punt op de horizon duidelijk en kan je stapsgewijs daarnaartoe werken.
Ben je geïnteresseerd en wil je weten wat wij voor je kunnen beteken? Stel dan vrijblijvend je vraag via ons contactformulier of WhatsApp.
HBO-scriptie voorbeelden:
WO-scriptie voorbeelden:
- Delft University of Technology (TU Delft)
- Universiteit van Amsterdam (UvA)
- Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
- Universiteit Leiden (UL)
- Radboud Universiteit Nijmegen (RU)
- Universiteit Utrecht (UU)
- Rijksuniversiteit Groningen (UG)
- Universiteit Twente (UT)
- Technische Universiteit Eindhoven (TUE)
- Vrije Universiteit Amsterdam (VU)