Het berekenen van de CAR’s en significatietesten voor een event-study
Het berekenen van de Cumulative Abnormal Returns (CAR’s) voor een event-study is op theoretisch gebied relatief simpel. De praktische uitvoering tijdens je scriptieonderzoek in SPSS, Stata of MS-Excel kan wat complexer zijn. Dit geldt vooral als je naast de CAR’s ook de AAR en de CAAR berekend en allerlei significatietesten gaat uitvoeren. Als je daarbij ook nog kijkt naar vele aandelenfondsen/ bedrijven dan wordt de complexiteit alleen maar groter. Hoe nauwkeurig je ook werkt in SPSS, Stata of MS-Excel er kan altijd een fout in je programmering zijn geslopen. Je kunt jezelf natuurlijk een aantal keer controleren en kijken of je resultaten vergelijkbaar zijn met de literatuur die je gebruikt. Maar, wat nu als jouw dataset niet gelijk is aan de dataset in die studies? Is het een probleem als jouw resultaten niet overeenkomen met andere studies?
Waarom komen verschillende even-studies met verschillende resultaten?
Het bekend in de literatuur dat de uitkomst van event studies afhankelijk is van de specificaties van de test (Reynolds, 2008). Reynolds (2008) heeft beargumenteerd dat zaken zoals estimation window, event window, gap, benchmark model invloed kunnen hebben op de uitkomsten. Zelfs de keuze hoe je omgaat met de non-trading days, je kiest voor een log-return of een simple return kan invloed hebben. Deze variabelen bepalen wat je meet en t.o.v. welk referentieniveau je meet. Als je deze zaken veranderd kan dus ook je uitkomst veranderen. Dus, hoe weet je nu of je event-study tot een correct resultaat is gekomen? Het zou daarom prettig zijn als je een tool tot je beschikking zou hebben waarbij je je uitkomsten kan controleren.
Is er een event-study tool beschikbaar?
Het korte antwoord is, ja, er is een publiek beschikbare event study tool beschikbaar.
Deze tool is beschikbaar gesteld door de website EventStudyTools. Als je de event-study in Stata, SPSS of Excel moet doen, dan kan je deze tool gebruiken om je analyses te controleren. Op deze website kan je ook een uitgebreide theoretische uitleg vinden van de significantie testen inclusief de wetenschappelijke referenties. Met de tool kan je, als je de data in het juiste formaat oplevert, binnen enkele minuten je event-study doen. Daarnaast is deze tool ook heel flexibel en kan je een heel scala aan significantie testen doen.
Zijn er nog bijzonderheden aan de event-study tool?
De event-study tool is een heel handig hulpmiddel wanneer je de firm, market en request-file in orde hebt gemaakt. Je kan dan heel flexibel experimenteren met je event window, estimation window, benchmark model, …etc. Deze tool is wel zeer kritisch m.b.t. de content van de geüploade bestanden. Als er maar een klein dingetje niet goed staat werkt deze tool niet of krijg je foutmeldingen. Daarom is aan te raden om de bestanden welke nodig zijn voor de berekening exact conform de instructie en de voorbeelden te uploaden. Mac-gebruikers kunnen de voorbeeld bestanden na de aanpassing het beste saven en uploaden in Microsoft Excel (xls of xlsx) formaat. EventStudyTools vraagt om een symbolisch bedrag om de website en de tool draaiende te houden, maar voor 5 USD krijg je ongelimiteerde toegang tot deze tool.
Geïnteresseerd in onze andere Tips? >>
Welke benchmarkmodellen kan je met event-study tools testen?
Zoals eerder aangegeven het is een zeer flexibel en rijk uitgeruste tool. Hieronder sommen we de benchmarkt modellen op die de event-study tool ondersteund zonder daar dieper op in te gaan. Aan de benchmark modellen zijn hyperlinks toegevoegd naar de artikelen die deze modellen toelichten. Vervolgens sommen we de soorten abnormal return’s en significantietesten op die deze tool ondersteunt.
- Market Model
- Market Adjusted
- Constant Mean Return
- Comparison Period Mean Adjusted
- Fama-French 3 Factor Model,
- GARCH
Welke soorten abnormal return’s kan event-study tools berekenen?
- Abnormal Return (AR)
- Cumulative Abonormal Return (CAR)
- Average Abnormal Return (AAR)
- Cumulative Average Abnormal Return (CAAR)
Welke significantietesten kan je met event-study tools uitvoeren?
- T test, Cross-Sectional Test
- Time-Series Standard Deviation Test
- Patell Test
- Adjusted Patell Test
- Standardized Cross-Sectional Test
- Adjusted Standardized Cross-Section Test
- Skewness Corrected Test
- Jackknife Test
- Corrado Rank Test
- Generalized Rank Test
- Sign Test
- Generalized Sign Test
- Wilcoxon signed-rank
Geïnteresseerd in onze andere Tips? >>