ChatGPT
als je Online Creative Consultant
ChatGPT en andere Artificial intelligence (AI) tools (chatbots) hebben een stormachtige entree gemaakt. Veel bedrijven gebruiken het al of zijn bezig AI-applicaties op te nemen in hun dienstverlening en producten, en zoals het er nu uit ziet, zal het dè nieuwe technologische revolutie vormen. ChatGTP is een taalmodel op basis van deep learning-technieken, large language models en natural language processing (NLP) dat in staat is in korte tijd grote hoeveelheden tekst te analyseren en samen te voegen. De nieuwere versies van ChatGTP komen al steeds dichter tegen Artificial SuperIntelligence (ASI) (Super AI/ superintelligence) aan. Zij kunnen daardoor steeds meer op een voor mensen natuurlijkere manier reageren op vragen, en overstijgen de voorgeprogrammeerde antwoorden van de eenvoudigere Chatbots.
Wat zijn de alternatieven voor ChatGTP?
ChatGTP (OpenAI) is weliswaar de meest bekende en snelst groeiende chatbot, maar de industrie is volop in beweging en er zijn inmiddels al 30+ alternatieve chatbots, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Daarom is het verstandig om je goed te informeren over deze voor- en nadelen en is het verstandig om de privacy voorwaarden goed door te nemen. Daarnaast, kan de kwaliteit van de chatbot aanzienlijk verschillen en kan je er niet van uitgaan dat er een bepaalde standaard kwaliteit is. Een beperkte lijst van alternatieven, op het moment dat deze tekst geschreven werd zijn o.a.:
(Let op, de kwaliteit, kosten, privacy en algemene voorwaarden, en betrouwbaarheid van deze alternatieven kunnen we niets over zeggen, dus doe eerst grondig je eigen onderzoek!)
Alternatieven:
- Amazon Codewhisperer (Amazon)
- Bard AI (Google)
- Bing Chat (Microsoft)
- Bloom (The “BigScience” project)
- Botsonic (Writesonic)
- Character AI (Character Technologies Inc.)
- ChatSonic (Writesonic)
- Chinchilla (Deepmind-project)
- Claude (Anthropic, PBC)
- ClickUp (Mango Technologies, Inc. DBA ClickUp)
- CoGram (Cogram Inc.)
- CoPilot (GitHub)
- Copy.ai (CopyAI, Inc.)
- DialoGPT (Microsoft)
- DeepL Write (DeepL SE)
- Elicit (Elicit Research, PBC)
- Elsa Speaks (ELSA Co. Ltd)
- Gemini (Google DeepMind, MMLU (Massive Multitask Language Understanding))
- Jasper Chat (Jasper AI, Inc.)
- LaMDA (Language Model for Dialog Applications) (Google)
- LLaMA (Meta)
- Megatron-Turing Natural Language Generation (NVIDIA en Microsoft)
- NeevaAI (Snowflake Inc.)
- OpenAI playground (OpenAI)
- Otter (Otter.ai, Inc.)
- Perplexity (perplexity.ai)
- Platform for Open Exploration (Poe) (Quora, Inc.)
- Replika (Luka, Inc.)
- Socratic (Google)
- SpinBot (Learneo, Inc.)
- Tabnine (Tabnine Ltd.)
- YouChat (you.com (SuSea, Inc.))
Op de website van writesonic en clickup kan je meer toelichting vinden. Zo zie je dat er een ruime keuze is, maar kan de kwaliteit, de privacy van je gegevens en de specifieke voor- en nadelen van elke chatbot aanzienlijk verschillen.
Let op en wees terughoudend
Over de voor- en nadelen van ChatGPT bij het schrijven van een scriptie, afstudeerverslag of beroepsproduct is op andere websites al veel te vinden. De argumenten op de websites van Jouw Scriptiecoach, Scribbr, ScriptieMaster, Scriptium, TopScriptie zijn duidelijk en het is verstandig om deze even te bekijken. Al de voordelen, nadelen, en waarschuwingen die zij geven zijn eenduidig en helder en wij hebben daar niets aan toe te voegen. Dat op dit moment in de tijd hogescholen en universiteiten nog geen richtlijnen hebben gesteld aan het gebruik van AI, wil niet zeggen dat zij dit toestaan.
Bottom line:
Om maar even de bottom line te herhalen: ondanks dat op dit moment het nog lastig is voor een plagiaat scanner om Chatbot teksten te ontdekken, wil dat niet zeggen dat de chatgpt plagiaat controle ontwikkeling stil staat. Bijvoorbeeld, Turnitin Originality is al meer en meer in staat chatbot teksten te ontdekken, een andere tool voor het ontdekken van ChatGPT teksten is AI Text Classifier van Softonic of OpenAI. Op het moment van het schrijven van deze webpagina beschouwen veel deskundige nog dat chat gpt plagiaat vrij is, omdat er steeds nieuwe woordcombinaties (zinnen) worden gemaakt door het algoritme. Maar, een woord van waarschuwing, het aantal mogelijke en logische zinnen dat te maken is over een bepaald onderwerp is niet oneindig. Op een gegeven moment kan bij een vergelijkbare zoekopdracht de chatbot met een vergelijkbare zin komen die als plagiaat wordt aangemerkt. Daarnaast, toekomstige updates van plagiaat scanners zoals Turnitin vergroten de kans dat je hogeschool of universiteit teksten classificeert als plagiaat. En er zijn geruchten dat hoe langer de tekst wordt die met AI gegenereerd is, hoe groter de kans dat dit ontdekt wordt met deze tools. Daarnaast, vanwege hoe het algoritme in elkaar zit, kan ChatGPT teksten creëren die niet waar zijn en/of de nodige diepgang missen. Zelfs als je wetenschappelijke bronnen opvraagt kunnen ook deze onjuist zijn. Daarom zul je aanzienlijk veel tijd kwijt zijn om teksten te controleren en te corrigeren. Zelfs als je plagiaat buiten beschouwing laat, is een tekst gemaakt met een chatbot niet jouw intellectuele prestatie. Daarom kan dit alsnog als fraude worden aangemerkt, met alle gevolgen van dien.
ChatGPT als Digital Creative Consultant
Daarom is ons advies dat je ChatGPT, of vergelijkbare AI-tools, niet voor het schrijfproces moet gebruiken. Waar kan je ChatGPT dan wel voor gebruiken? Beschouw ChatGPT als een Digital Creative Consultant (DCC).
In de start fase van je scriptie, afstudeerverslag of beroepsproduct zit je in de creatieve fase. Dan ben je bezig om een nieuw onderwerp te vinden en met de positionering van dat onderwerp. ChatGPT kan je ondersteunen in dat creatieve proces. Als we bijvoorbeeld het creatieve model nemen van Graham Wallas (terug te vinden in zijn boek “The Art of Thought”, uitgegeven in 1926), dan zie je dat het creatieve proces uit 5 fases bestaat. De fases zijn Preparation, Incubation, Illumination, Evaluation en Verification stage. Deze fases zijn verder uitgelegd in zijn boek, dus als je hier meer van wilt weten zal je zijn boek moeten lezen. Waar kan ChatGPT nu wel een toevoeging zijn? Voornamelijk in de Prepration en Illumination fases.
Het creatieve model Graham Wallas (1926):
In de Preparation fase ben je voornamelijk met idee generatie bezig, o.a. waar ga ik de scriptie over schrijven op basis van een aantal keywords? Je hebt nog allerlei ongestructureerde ideeën en in je hoofd is het een grote kluwen. Door de ideeën (keywords/ trefwoorden) een voor een, of in verschillende combinaties, in ChatGPT te zetten en te kijken waar ChatGPT mee terug komt kan je ideeën ordenen. Ideeën die achteraf nergens toe leiden verwijderen, keywords verzamelen voor de meest kansrijke ideeën om daarmee verder te zoeken in bijvoorbeeld Google Scholar. ChatGPT kan bijvoorbeeld met variaties op je onderwerp komen waar je nog niet eerder aan gedacht hebt en misschien het waard zijn verder te bekijken.
In de Incubation fase stop je met actief zoeken en laat je het onderwerp even rusten. Een onderdeel van het creatieve proces is een stapje terug te doen, andere projecten op te pakken, en later terug te komen op dit onderwerp. Je legt je ideeën als het ware in de “week”.
In de Iluminaton fase zie je de verbanden en structeren van je onderwerp en overkom je je “writer’s block”. De Incubation fase is vaak belangrijk om je writers block de overwinnen. Door blijven gaan in de preparation fase in de hoop gelijk in de illumination fase te komen lukt vaak niet. Je hebt vaak de Incubation fase nodig om de volgende stap te kunnen zetten.
In de Evaluation en Verification fase ben je bezig je ideeen uit de vorige fase te verifiëren om vervolgens een daadwerkelijk product te creeren, je scriptie. Vanwege de wijze waarop ChatGPT werkt is deze fase zeer belangrijk. Hier controleer je letterlijk alles waar ChatGPT mee gekomen is, je kan het programma wat dat betreft niet vertrouwen. Elke zin, elke claim, elke bewering die ChatGPT heeft gedaan moet worden gecontroleerd met wetenschappelijke bronnen, en controleer die bronnen ook nauwkeurig of die inderdaad zeggen wat ChatGPT beweert. Daarnaast, geeft dit je de gelegenheid om na het lezen van het originele artikel meer diepgang aan te brengen in je verhaal, waar ChatGPT niet toe in staat is.
LET OP!
Je gebruikt ChatGPT dus absoluut NIET om teksten voor je scriptie, afstudeerverslag of beroepsproduct te schrijven (creëren), je gebruikt het uitsluitend en alleen als idee generatie. Daarmee kan je dus ook chatgpt plagiaat voorkomen, omdat je dan geen zinnen overneemt van ChatGPT. Kortom, ChatGPT is je online creative consultant. Het helpt je snel heel veel onlinebronnen te raadplegen om ideeën op te doen en verbanden te leggen. Daarna neem jij het weer van ChatGPT over, om als eerste te controleren of je online creative consultant niet met onzin is teruggekomen. Je zoekt originele wetenschappelijke bronnen, en leest die nauwkeurig door om de verbanden die je dacht dat er op basis van ChatGPT waren te controleren en het verhaal onderbouwing, diepgang en creatieve inzichten te geven. Een belangrijk ding dat ChatGPT op dit moment nog niet kan is de bronnen bij de argumenten neerzetten. Dit is onderdeel van de aard van het algoritme, het algoritme combineert ideeën van verschillende bronnen, hierdoor wordt het natuurlijk lastig om de bronnen bij de nieuw gecreëerde argumenten te zetten.
In een wetenschappelijk document moet je elke bewering onderbouwen.
In een wetenschappelijk document, je scriptie, moet elke bewering en elke claim voorzien worden van bewijsmateriaal. Nu zijn er twee mogelijkheden, of jij bewijst op een wetenschappelijke manier dat je bewering waar is, of je gebruikt het bewijs dat een “collega” onderzoeker al heeft geleverd. Daarom kan het gebrek aan wetenschappelijke referenties (bronnen) worden beschouwd als een vorm van (chat gpt) plagiaat en/of fraude. Het controleren en corrigeren van deze argumenten is meestal een tijdrovend proces, hierdoor is het gebruik van ChatGPT na de preparation fase onverstandig.
Kortom, waarschijnlijk zal er uiteindelijk geen enkele zin die ChatGPT geschreven heeft in je scriptie terecht komen. Deze zijn waarschijnlijk compleet “verbouwd” en aangepast in je evaluation en verification fase. Je moet natuurlijk nog steeds controleren op inhoud en plagiaat, maar de kans dat een AI-checker teksten van een chatbot vindt is zo klein geworden. Daarmee kan je dus ook chatgpt plagiaat voorkomen, beter gezegd je verkleint het risico op chatgpt plagiaat.
Samenvattend.
Samenvattend, als je ChatGPT gebruikt, dat is natuurlijk jouw keuze, lees dan nog eens goed de voordelen, nadelen, en waarschuwingen door op websites van onder andere Jouw Scriptiecoach, Scribbr, ScriptieMaster, Scriptium, en TopScriptie, daar wij hebben daar niets aan toe te voegen. Ons advies blijft, wees terughoudend, lees heel nauwkeurig het examenreglement, en andere officiële documenten van je opleiding door met betrekking tot het gebruik van AI-tools, doe navraag bij je begeleidend docent of de coördinator wat hun positie is met betrekking tot het gebruik van AI-tools. En om maar een Nederlands spreekwoord aan te halen, “bij twijfel niet inhalen”. Als na al deze controles toch ChatGPT of vergelijkbare AI-tool gebruikt, gebruik het dan als “digital/online creative consultant” in het idee generatie proces (preparation en Illumination fases), maar vermijd ten aller tijden dat je teksten van ChatGPT gaat overnemen.
Ben je geïnteresseerd en wil je weten wat wij voor je kunnen beteken? Stel dan vrijblijvend je vraag via ons contactformulier of WhatsApp.